”Håll i pengarna”, det gamla rådet är mer aktuellt än någonsin men behöver digitaliseras – mer rätt idag är kanske ”håll i din identitet”! ID-kapning, när någon obehörig använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila BankID för att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn, ökar snabbt. Bara i år har nästan 100.000 svenskar drabbats. Främsta anledningen till att kortuppgifter kommer i orätta händer är att många shoppinsajter helt enkelt har för dålig säkerhet. Inför Black Friday och julhandel är det några saker du bör tänka på och ett par åtgärder du kan vidta.
Råd 1:
Även om du känner dig helt trygg med företaget du handlar av så ska du aldrig svara ja på frågan om du vill spara dina uppgifter på sajten (eller i appen) till nästa köp. Företaget kan ha för dålig säkerhet i sina system och vara ett enkelt mål för ID-kapningar.Råd 2:
Använd bara ditt korts tresiffriga CCV-kod på sajter som har 3D Secure – eller skaffa ett särskilt kort för näthandel med en begränsad summa på. CCV-koden är allt skurken behöver förutom dina kortuppgifter! (Därför ska du aldrig heller lämna kortet ur sikte på en restaurang eller i en affär när du betalar.)
Använder webbshoppen en betalningsförmedlare som till exempel Klarna, Dibs eller Paypal, som sköter kortbetalningarna, får butiken aldrig reda på dina kortuppgifter.Men ID-kapning är mer än en ekonomisk risk vid näthandel. Du kan få hela din identitet stulen. Din hemadress eller till och med ditt personnummer kan tas över av någon annan och kommer sådana uppgifter i fel händer är det mycket jobb för att få tillbaka dem. Så det är bättre att förebygga!

Råd 3:
På Skatteverket ska du spärra obehörig adressändring och på så sätt undvika att någon gör en flyttanmälan och tar över din adress (och din post). Som en extra säkerhet kan du även aktivera ”adresslåset” hos Adressändring.

Råd 4:
Skaffa en digital brevlåda för din viktiga post. På Skatteverket hittar du flera alternativ att välja bland och i några av brevlådorna får du även post från företag. Till skillnad från vanliga mejl är en digital brevlåda säker eftersom inloggning sker med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID. Den är dessutom gratis, miljövänlig och tillgänglig var du än är!

Fixa detta och du blir svårfångad – simma lugnt i julhandeln 🙂