Det är mycket att tänka på såhär sista veckorna på året. Jobbet ska bli klart, julklapparna handlas och helgerna planeras – dagarna bara rusar iväg. Här är en sista koll inför 2019 så du kan checka av den biten 🙂

Rätt lön till jul!
Sista lönen på året är också den viktigaste – det är nu du har möjlighet att styra om du ska betala statlig skatt eller inte, hur du ligger till för sjukpenninggrundande inkomst, pension, föräldrapenning och så vidare. Du kanske till och med är delägare i ett aktiebolag? Då är det viktigt att du eller närstående tar ut rätt lön för att senare kunna ta ut aktieutdelning med låg skatt. Planera sista lönen för året för att hitta en bra balans mellan skatt och förmåner helt enkelt!

Kontrolluppgifter varje månad 2019
Visste du att du som arbetsgivare ska redovisa kontrolluppgifter för varje anställd varje månad från och med januari? Om inte så är du inte ensam! Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida, eller så hör du av dig till oss så guidar vi dig rätt.

Plantera ett träd till jul!
Visste du att gåvor som klimatkompenserar kan bli avdragsgilla? En julgåva till dina kunder som kompenserar för företages koldioxidutsläpp och samtidigt hjälper marknadsföringen är ingen dum idé.

Funderar du på att starta aktiebolag? Skynda dig!
Starta ditt företag innan årsskiftet så kan du utnyttja gränsbeloppet för aktieutdelning 2019. Gränsbeloppet, tilldelas samtliga delägare som äger aktier i bolaget per 1 januari varje år och är enligt förenklingsregeln 171.875:- som beskattas med endast 20%.

Kvitta förluster mot vinster
Kvitta förluster mot vinster innan årsskiftet och slipp onödig skatt. Realisera vinster på kapital du gjort mot förluster (till exempel på aktieaffärer).